top of page

GRATIS TEKST, AFBEELDINGEN, BEDRIJFSFILOSOFIE, ALLES.

Ben je niét een schoonheidsspecialist, -webdesigner, tekstschrijven, reclamemeneer- voor een schoonheidspecialist of misschien wel haar handige neefje. Dan is deze pagina helaas niet voor jou geschreven. 

Ben je dit wel én vind je veel wat op mijn site staat super-duper-gaaf en denk je: Dit is een bron voor mijn eigen salon.'?  Dan is deze pagina speciaal voor jou gemaakt. Leuk dat je dit leest!

[Niet? ...Ook dan is deze pagina helaas niet voor jou geschreven ;) ]

Toch is de reden dat ik dit schrijf minder leuk. Net zoals deze pagina zijn al mijn teksten, foto's en behandeling ook speciaal door mij of vóór mij gemaakt. Voor een aantal foto's waarvan dit niet het geval is heb ik hier een exclusieve gebruikerslicentie voor betaald. Op deze manier krijgen zij, net zoals de fotografen die ik persoonlijk heb ingeschakeld, hun deel.

"Dan had je die foto's maar niet op internet moeten zetten"
Of "je moet het als een compliment zien, want jouw teksten waren zo goed". Er lijkt een grote onwetendheid te bestaan rondom het gebruiken en kopieëren van teksten en foto's van een ander. Lijkt. Want volgens mij weet iedereen wel dat het niet mag. Zo niet, zou ik je adviseren om eens te Googlen of je zomaar teksten of foto's van een ander mag gebruiken en wat de gevolgen ervan zijn als je dit wel doet. Ook leuk is het om dit artikel over auteursrecht en dit artikel van RTL Nieuws eens te lezen.

Waarschijnlijk wist je het al, maar je mag niet stelen. Naast dat het op zijn zacht gezegd niet netjes is, benadeel je direct een ander met jouw daad. Dit geldt ook als het gaat om het stelen van intellectueel eigendom. Door het kopieëren van mijn teksten, behandelingen, blogs en foto's benadeel je mij direct. Persoonlijk heb ik er alles aan gedaan om een uniek concept neer te zetten, door het maar zo even te gebruiken is het in een klap niet meer uniek. Daarnaast beïnvloed je ook mijn vindbaarheid in Google als dank.

"Maar ik wist helemaal niet dat het jouw teksten waren"

Feit is dat jij persoonlijk verantwoordelijk bent voor wat er op jouw website staat. Ook als een ander deze teksten of foto's voor jou op je website of socials heeft gezet. Zelfs als jij iemand betaald hebt maar hij of zij deze onrechtmatig heeft gekopieerd. Onze wetgever is hier niet kinderachtig in en kan boetes opleggen tot € 83.000. Dit geeft aan hoe serieus het is én kan worden.

"Dan pas ik het gewoon even aan"
Klink simpel, maar zomaar een paar woorden vervangen is niet voldoende. Zodra je het origineel er in kunt herkennen loop je nog steeds een groot risico. En daarbij dit verhaal is nog steeds niet van jezelf, maar slecht een aftreksel van een ander.

Ga aan de slag!
Je eigen teksten zijn altijd sterker, natuurlijk kost dit moeite maar dan heb je wel jou visie en waar jouw bedrijf voor staat opgetekend of een blog geschreven vanuit jouw vak'vrouw'schap. Mocht je er nou echt niet uitkomen dan kun je altijd nog een professional inschakelen. En geloof mij, dat is goedkoper dan stiekem kopiëren. Want als je kopieert loop je een groot risico op een claim, advocatenkosten én de advocaatkosten van de partij waar je inbreuk op hebt gemaakt. Want je draait er al-le-maal voor op. 

 

Maar misschien het ergste, je wil toch niet het lachertje zijn die moest afkijken om haar eigen site gevuld te krijgen?

Succes!
 

bottom of page