Hij bestaat al honderd jaar en is volgens veel mensen een groot succes, het blauwe blikje van Nivea. Veel Nederlanders zijn met deze crème opgegroeid en zagen het hun eigen moeder dagelijks gebruiken. Had je een droge huid? Dan werd er een likje Nivea aangebracht door je moeder om de jeuk te verzachten. Ook geloven veel mensen dat het vrijwel alle huidproblemen oplost, het wordt vaak toegepast bij bijvoorbeeld eczeem of zonnebrand.
Eigenlijk klinkt het als een wonderblikje, maar waarom zijn er dan tegenwoordig zoveel discussies gaande rondom deze beroemde crème? Veel specialisten, waaronder ikzelf, proberen te waarschuwen voor het gebruik van de substantie. Wat kan er nu een nadeel zijn aan het gebruiken van een crème, baat het niet dan schaadt het niet, toch?
Helaas is dit niet helemaal waar en om je een duidelijk beeld te geven van de werking, zal ik je hier beschrijven welke problemen een minerale olie op den duur zou kunnen veroorzaken.
Zoals je hierboven ziet, heeft het blikje Nivea een grote lijst aan ingrediënten. Misschien heb je het al eens gehoord, maar de lijst staat op volgorde van percentage aanwezige stoffen. In dit geval begint mijn rijtje met Aqua (water) opgevolgd door het hoofdbestanddeel: Parrafinum Liquidum, ook wel omschreven als Paraffine. Paraffine is een minerale olie, gewonnen uit aardolie en wordt verwerkt door het te verhitten. Een minerale olie kan door zijn niet natuurlijke substantie de opperhuid niet indringen, maar zal een laagje vormen over de opperhuid. Aan de ene kant beschermt het de huid doordat het vocht in de huid goed behouden blijft en niet kan ontsnappen. Aan de andere kant voelt de huid zichzelf ‘verzadigd’ en heeft de huid geen neiging om meer sebum (talg) aan te maken. Ook lost paraffine de huideigen barrière op. Wanneer je dagelijks een minerale olie als verzorging zou gebruiken en hier ineens mee zou stoppen, ontstaan er huidproblemen. Je huid is in de war en heeft moeite zichzelf weer te beschermen, doordat hij zijn barrière kwijt is en moeite heeft talg te produceren. Ook kan de huid zijn vocht niet kwijt, vooral bij sporters zie je problemen ontstaan op dit gebied. Zij kunnen bij warmte het vocht niet kwijt en krijgen te maken met Miliaria Rubra, vochtbultjes.
Wanneer je een crème zou gebruiken op basis van een natuurlijke olie, bijvoorbeeld soja olie, jojoba olie of sheabutter, zul je zien dat je huid hier meer baat bij heeft. Deze olie kan doordringen in de huid en heeft geen afsluitende werking. Op den duur voedt het de huid dus wel, maar raakt deze niet verslaafd. Ook zijn er aan luxere crèmes hogere percentages werkstoffen toegevoegd zoals bijvoorbeeld anti-oxidanten, deze beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf en beschermen de huid zo tegen huidveroudering.
Mijn tip: let in de toekomst eens op de etiketten van je verzorgingsproducten. Zie je hoog in de lijst namen staan zoals: Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil, white oil of vaseline (petrolatum), bedenk je dan of je dit product misschien kunt vervangen voor een product met als basis een natuurlijke olie.
Gebruik deze crème vervolgens dagelijks en geef het een maand de kans om te wennen.
Wat ik vaak zie gebeuren bij mijn klanten die overgaan van een minerale olie naar mijn Cenzaa crèmes is dat zij denken dat ze de nieuwe crème niet kunnen hebben op de huid. De huid reageert met een sterke doorbloeding en soms zelfs met bultjes en jeuk. Dit ontstaat doordat je de huid prikkels geeft om aan het werk te gaan door het hoge werkstofpercentage. Cenzaa crèmes hebben een werkstofpercentage van 11 tot 14% ten opzichte van een drogistencrème met maximaal 5%. Geef het een maand lang de kans en zie je huid opknappen.
Zo, het is een lang beautyweetje geworden, maar ik hoop dat je in de toekomst met andere ogen zult kijken naar verzorgingsproducten. Succes met zoeken!
--------------
Door: Danique Wolferink © | Dit blog zelf gebruiken | Alle rechten voorbehouden |
Comments